sobota, 7 marca 2015

Zupka krzepka z kalarepka!


Kalarepa to bardzo niedoceniane i zapomniane warzywo. A przecież tak świetnie smakuje w zupie!
W przygotowanym przeze mnie daniu z pewnością jej smak gra pierwsze skrzypce :) Warzywo to jest bogatym źródłem przede wszystkim wit. C, kompleksu wit. B oraz błonnika w kompozycji z kaszą jęczmienną są istną bombą pro zdrowotną nie tylko dla maluchów. W obecnym okresie wzmożonego chorowania - jak znalazł :)



Składniki:

250ml wody
1 mały ziemniak
1 mała kalarepa
1/4 jabłka
1 łyżka kaszy jęczmiennej
1 łyżeczka masła/oleju roślinnego



Sposób przygotowania:



Warzywa obieramy i myjemy pod bierzącą wodą (jabłko również). Wszystko kroimy na średnią kostkę i zalewamy wodą, kaszę jęczmienną płuczemy pod bierzącą wodą i dodajemy do warzyw. Gotujemy pod przykryciem ok 15 min. Po ugotowaniu odstawiamy na 3 - 5min do naciągnięcia kaszy. Blendujemy i dodajemy masło/olej. I gotowe!

Wszystkim maluchom życzę smacznego :)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam te zdjęcia i zawsze ślinka cieknie jak patrze i sobie wyobrażam ten smak :D

    OdpowiedzUsuń