niedziela, 15 marca 2015

Wiosenna zupa jarzynowa minestrone

Pyszna zupa minestrone w polskim wydaniu. Praktycznie można do niej dodać wszystko! Moja została stworzona na "winie" - co się nawinęło, to tam wpadło!
Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami, już niedługo do oferty sklepów przybędą pyszne nowalijki. Po zimie każdy potrzebuje zastrzyku energii i witamin, ta zupa idealnie się do tego nadaje, a piękny i żywy kolor zupki zachęci do zjedzenia nawet opornego niejadka :)



Składniki:
200ml wody
1 mała marchewka
1 mały plaster selera
0,5 średniej lub 1 mała pietruszka
1 mały plaster białej kapusty
2cm plaster pora
garść mrożonego zielonego groszku

opcjonalnie:
1 łyżeczka kleiku kukurydzianego
liść laurowy


Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy i myjemy pod bierzącą wodą. Kroimy w kostkę i gotujemy pod przykryciem  (bez groszku) przez ok 15min. Gdy warzywa będą miękkie, dorzucamy zielony groszek i gotujemy przez ok 2 - 3 min. Blendujemy (jeśli użyliśmy liścia laurowego to wyjmujemy), dodajemy kleik kukurydziany i gotowe!

Wszystkim maluszkom życzę smacznego!

U nas zupka osiąga efekt "mmmmmmm" podczas jedzenia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz