czwartek, 5 marca 2015

Zupa krem z zielonego groszku

Pięknie pastelowo zielona zupa krem z zielonego groszku z ryżem. Dość wyrazista w smaku, na pewno przypadnie do gustu maluszkom, które już oswoiły się z nową dietą. Mój syn jest fanem zielonych zup :) Jest bardzo łatwa w przyrządzeniu, pięknie się prezentuje, maluch zajada... czego chcieć więcej?

Krem nadaje się również dla starszych dzieci i dorosłych (dodać przyprawy wg uznania) i podawać np. z groszkiem ptysiowym lub grzankami podsmażonymi na maśle.



Składniki:

300 ml wody
1 mały ziemniak
1 mała pietruszka
2 cm talarek pora
2 garści mrożonego zielonego groszku
1 łyżka ryżu
1 łyżeczka masła lub oleju roślinnego


Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy i myjemy pod bierzącą wodą. Kroimy  w średnią kostkę, a pora w półksiężyce. Zalewamy wszystko wodą i dorzucamy przepłukany pod bierzącą wodą ryż. Gotujemy ok 15 min, dodajemy zielony groszek i gotujemy jeszcze przez ok 3 - 5min. Blendujemy wszystko na gładką masę i dodajemy masło/olej. I gotowe!


Życzę wszystkim maluszkom smacznego i wielu doznań smakowych z zupa Shrek'a :)

2 komentarze:

  1. Witaj, fajny blog i baza pomysłów, co gotować dla Malucha. Mnie już czasem brakuje pomysłów ;). Na pewno będę podpatrywać i szukać inspiracji. Pozdrawiam www.mamaracjonalna.pl

    OdpowiedzUsuń