wtorek, 24 lutego 2015

Nigdy nie zawodna... (bezglutenowa) kaszka jaglana!

Jesli szukacie alternatywy dla slodkich kaszek znanych firm, macie ochote lekko sie wysilic w przygotowywaniu dzieciecych (i nie tylko) posilkow ten wpis jest dla was.


Przygotowanie tej kaszki zajmuje jedynie 10 min więc do dziela!


Skladniki:

Dwie lyzki kaszy jaglanej
200ml wody (opcjonalnie 150ml jesli chcecie rozrzedzic kaszke mlekiem)
owoc: jablko swieze, lub wczesniej przygotowany mus


Sposob przygotowania:

Kasze jaglana pluczemy dokladnie pod bierzaca woda, zalewamy i gotujemy pod przykryciem ok 10 min. Zdejmujemy kasze z pieca i pozostawiamy do naciagniecia przez ok 2 - 3 min. Kasze z jablkiem blendujemy na gladka mase (kaszki nie da sie zblendowac na idealnie gladka mase, zawsze pozostaja bardzo drobne grudki. I gotowe!

Dla swojego syna gotuje kaszke w mniejszej ilosci wody i na etapie blendowania rozrzedzam mlekiem i dodaje dwie spore lyzeczki wczesniej samodzielnie zaprawionego musu jablkowego.

Kaszke mozna podac z kazdym owocem wedlug uznania, jak rowniez z warzywami.

Wszystkim dzieciaczkom (oraz podjadajacym mamom) zycze SMACZNEGO!







1 komentarz: