piątek, 27 lutego 2015

Aksamitny krem z selera z ziemniakiem i kasza manna

Krem jest delikatny w smaku i konsystencji oraz bardzo łatwy w przyrządzeniu. Polecam dla dzieci, które nie przepadają za wyrazistymi smakami i preferują gładkie zupki bez grudek :)
Krem idealnie nadaje się jako baza do przygotowania zupy krem z zielonego groszku oraz zupy szpinakowej (o tym już niedługo!)






Składniki:

150ml wody
1 mały ziemniak
kawałek selera (generalnie kierujmy się zasadą "2 razy więcej selera niż ziemniaka)
łyzeczka kaszy manny błyskawicznej

Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, myjemy pod bierzącą wodą i kroimy w kostkę. W międzyczasie wsypujemy kaszę mannę do kieliszka/szklanki i zalewamy odrobiną wody do napęcznienia. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez ok 15 min (woda ma być ok. 2cm nad warzywa, jeśli potrzeba dolej). Gdy warzywa będą miękkie, dolewamy mieszankę kaszy manny do gotującej się zupki i gotujemy przez ok 1 minutę. I gotowe!

Mój syn najbardziej lubi gdy zupkę zabielę delikatnie swoim mlekiem!

Wszystkim maluszkom życzymy smacznego! :)

1 komentarz: