czwartek, 19 marca 2015

Zupa pomidorowa z czerwona soczewica

Soczewica czerwona nie jest zbyt popularna wśród dań dla maluszków. Jest to niezrozumiałe przeze mnie, gdyż jest bardzo zdrowa i pożywna oraz prosta w przygotowaniu. Praktycznie pasuje do wszystkiego :) Ponadto posiada bardzo dużo kwasu foliowego oraz potasu. Zaleca się podawanie dań z soczewicy przy anemii i niedoborach żelaza oraz dla małych niejadków, gdyż jest bardzo kaloryczna :)


Składniki:

300ml wody
3 lyzki soczewicy czerwonej
1 średnia marchewka
1 mały ziemniak
3/4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oleju/masła


Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, myjemy pod bierzącą wodą i kroimy w kostkę. Soczewicę płuczemy. Gotujemy wszystko pod przykryciem ok. 15 min.(do rozgotowania się soczewicy). Koncentrat rozrabiamy w małej ilości wody i dolewamy do zupy. Zagotowujemy, Blendujemy wszystkoo na gładką masę, dodajemy masło/olej. I gotowe :)

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. dziś robię z soczewicą :) miałam w planach troche inny skład, ale może dziś skorzystam z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznego :) jeśli nasuną się jakieś pomysły to podziel sie ze mna :)

    OdpowiedzUsuń