środa, 11 marca 2015

Zabielana zupa szpinakowa z kasza manna (glutenowa)

Kolejna ulubiona zupa mojego syna :)
Bardzo prosty przepis do ugotowania w 10 min. Zawiera bogactwo wit C oraz magnezu i żelaza przez co gorąco polecam ją na obecną słotę i okres chorobowy. Zupa ma bardzo wyrazisty i charakterystyczny smak oraz zawiera gluten, więc nadaje się dla trochę większych szkrabów.



Składniki:

ok 200ml wody
1 mały ziemniak
2 kulki mrożonego szpinaku
1 łyżka kaszy manny
ok 30ml mleka modyfikowanego lub mleka mamy
1 łyżeczka masła/oleju roślinnego



Sposób przygotowania:

Ziemniaka obieramy, płyczemy pod bierzącą wodą i kroimy w kostkę. W szklance rozrabiamy kaszę mannę z ok 50ml wody i odstawiamy do napęcznienia. Ziemniak ze szpinakiem gotujemy pod przykryciem ok 10 min (do ugotowania się ziemniaka). Gdy ziemniak będzie miękki, dolewamy rozrobioną kaszę manne i gotujemy jeszcze przez ok 2 min. Blendujemy, dodajemy mleko i masło. I gotowe!

Kaszę mannę można z powodzeniem zastąpić bezglutenowym np ryżem lub kaszą jaglaną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz